Ensitieto ja edunvalvonta


Ensitieto

Ensitieto tarkoittaa tilannetta, jossa perheelle kerrotaan lapsen tai sikiön sairaudesta tai vammasta. Nykyisin kehitysvammadiagnoosi saadaan toisinaan myös paljon myöhemmin, koulun aloituksen yhteydessä, jopa nuorelle yläasteelle tai toiselle asteelle siirryttäessä.

Laadukkaan ensitiedon avulla mahdollistetaan perheille varmempi aloitus uudenlaiseen arkeen. Tiedon tarve ei lopu ensimmäisiin hetkiin, sillä jokainen elämänvaihe tuo mukanaan uudet kysymykset. Näihin kysymyksiin yhdistyksemme pyrkii tarjoamaan vastauksia omalla toiminnallaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kautta.

Kehitysvammaisten tukiliitto on koonnut yksiin kansiin ”Hyvä ensitieto kantaa”-oppaan jonka löydät täältä:

Hyvä ensitieto kannattaa -opas

Ensitietokurssit tarjoavat tukea ja tietoa. Ensitietokursseja järjestävät sairaanhoitopiirit ja Kela. Kelan sopeutumisvalmennuskursseja on runsaasti tarjolla alle kouluikäisten ja kouluikäisten lasten perheille. Kursseista saa lisätietoa Kelasta ja kurssien järjestäjiltä.

Halutessasi löydät laajasti tietoa kehitysvammaisuudesta seuraavilta sivustoilta:

Kehitysvammaisten tukiliitto Ensitieto

Verneri verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta

Kaipaatko vertaistukea, keskustelukumppania?

Lapsiperheille

Yhdistyksemme järjestää säännöllisiä vertaistapaamisia Perheily-toiminnan alla. Perheilyn tarkoituksena on koota yhteen alueen lapsiperheitä, tarjota vertaistukea, järjestää toimintaa, kehittää, ottaa kantaa ja vaikuttaa kehitysvammaisten lasten ja heidän perheisiin liittyviin asioihin. Tapaamiset tarjoavat tunteen siitä, että ei ole ongelmien kanssa yksin. Lisäksi jaetut kokemukset, neuvot ja tuki vievät arkea eteenpäin. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi tapaamisiin yksin, kaksin tai koko perheen voimin. Tule juuri sellaisena, kun sillä hetkellä hyvältä tuntuu.

Löydät vertaistukea myös sosiaalisen median kautta, mm. suljetussa keskusteluryhmässä Perheily Oulu Lapsiperheet.

Yhdistyksemme kouluttaa ja ylläpitää vertaisperheverkostoa. Jos haluat keskustella kanssasi samassa tilanteessa olevien henkilöiden kanssa, saat vertaishenkilöiden yhteystiedot toimistoltamme. Vertaistukihenkilö tulee tapaamaan sinua sinulle sopivassa paikassa, kotonasi tai kahvilassa – tai voitte vierailla heillä. Vertaistukitoiminta vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten jakamista ja tukea myötätuntoisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä.

Yhdistyksemme alla kokoontuu myös Erityinen Sisaruus-ryhmä. Sisarusten ihan omat tapaamiset ovat sisarusten ikiomia vertaistapaamisia, joissa on mahdollisuus tavata muita kehitysvammaisten lasten sisaruksia, jutella ohjatussa vertaisryhmässä sisaruksen sairauden herättämistä ajatuksista ja pitää hauskaa. Yhdistyksemme toimiston kautta on lainattavissa myös lastenkirja ”Kun pupusisko sairastui”, jonka kautta sisaruksen vammaisuutta voi olla helpommin käydä läpi.

Perheilyyn, vertaisperheisiin tai Erityinen Sisaruus -tapaamisiin liittyen saat lisätietoja yhdistyksemme toiminnanjohtajalta Annemari Eskolalta, puh. 040 163 2282 tai annemari.eskola(at)oketuki.fi.

Avohuollonohjaus Oulussa – Tukea kehitysvammaisen lapsen perheille

Oulun kaupungin avohuollonohjaaja työskentelee perheissä, joissa on alle 6-vuotias kehitysvammainen lapsi. Avohuollonohjausta voi saada erityishuoltolain nojalla. Palvelua haetaan Oulun kaupungin erityisryhmien palveluohjausyksiköstä. Avohuollonohjaaja antaa perheille tukea:

  • Keskustelemalla kehitysvammaisuudesta
  • Tukemalla vanhempia ja lapsia
  • Antamalla yksilöllistä kehitysopastusta lapselle (Pikku-Portaat-varhaiskasvatusohjelma)
  • Selvittämällä perheen palveluntarpeita ja sovittamalla ne kokonaisuudeksi
  • Opastamalla viranomaisyhteistyössä
  • Antamalla tietoa esimerkiksi vertaistuesta ja erilaisista kursseista

Kysy lisää suoraan Marjutilta! Avohuollonohjaaja Marjut Kauppi p. 044 7036502 Sähköposti: marjut.kauppi@ouka.fi


Edunvalvonta

Yhdistyksemme seuraa aktiivisesti kehitysvammaisia ihmisiä koskevan lainsäädännön toteutumista, palvelujen toteuttamista ja tasa-arvon toteutumista Oulun seudulla. Teemme verkostoyhteistyötä vammaisneuvoston ja Oulun kaupungin sekä muiden alan järjestöjen kanssa.

Tärkeänä osana edunvalvontaa järjestämme vuosittain useita jäsen- ja infotilaisuuksia eri aihealueiden ympärillä. Koulutuksissa käsitellään mm. Seuraavia asioita

  • aikuisten, nuorten sekä lapsiperheiden lakisääteiset palvelut
  • päivähoito ja koulu
  • asuminen ja työllistyminen

Koulutuksista ja infotilaisuuksista tiedotamme facebookissa sekä tapahtumakalenterissamme.

Mikäli kaipaat apua edunvalvontaan liittyvissä asioissa, voit olla yhteydessä edunvalvonta- ja vaikuttamistoimikuntamme puheenjohtajaan, Sinikka Vuoti, sinikka.vuoti@dnainternet.net tai yhdistyksemme toiminnanjohtajaan.

Halutessasi voit kääntyä myös Tukiliiton johtavan aluekoordinaattorin puoleen, Ritva Still, ritva.still@tukiliitto.fi, p. 050 5695 360. Ritva toimii Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella. Häneltä voit kysyä erityisesti aikuisten sosiaalipalveluista ja sosiaaliturvasta, mutta tarvittaessa hän etsii sinulle vastuksen myös muiden alueiden kysymyksiin.

Yhdistys

Yhdistys

Yhdistys

Ensitieto ja edunvalvonta

Ensitieto ja edunvalvonta

Ensitieto ja edunvalvonta

Yhteistyö­kumppanit

Yhteistyö­kumppanit

Yhteistyö­kumppanit

Kerhot

Kerhot

Kerhot

Tapahtumat

Tapahtumat

Tapahtumat

Tule mukaan!

Tule mukaan!

Tule mukaan!